Freecell Spelen

Freecell is het digitale neefje van Baker Patience en Eight off. Hoewel deze laatste 2 spellen vandaag de dag ook via internet kunnen worden gespeeld, was Freecell het allereerste digitale Patience spel. Paul Alfille was de pionier die een Patience spel variant wilde ontwikkelen speciaal voor de Windows computer. Ten eerste wilde hij een spel maken voor computers omdat die er nog niet waren. Ten tweede zag hij een computerspel als dé manier om nieuwe computergebruikers te laten gewennen aan de computer en de bijbehorende muis. Zo geschiede in 1978 en kon men Freecell spelen op Windows 95. Tegelijkertijd was dit het startschot van de digitale Patience (r)evolutie.

Freecell Solitaire Classic

Het Patiencespel Freecell leent zijn naam naar alle waarschijnlijk aan de extra lege cellen die eigen zijn aan dit Patiencespel. Freecell Solitaire Classic is gelukkig geen moeilijke Patience. In eerste plaats is dit spel geliefd om de behendigheid die wordt gevergd van de spelers, broodnodig om het spel zo snel mogelijk uit te spelen. Lees hier alles over over het spelverloop en de spelregels

Freecell Solitaire Speelveld

 1. Neem een stok kaarten.
 2. Leg 8 speelkaarten op een rij en stapel vervolgens per rij bij totdat de eerste 4 kolommen 7 kaarten hebben en de laatste 4 kolommen elk 6 kaarten hebben. Alle 52 kaarten van het kaartspel liggen op het tableau als het klaar is.
 3. Bovenin links worden 4 lege kaartvakken gereserveerd voor de Free Cells. Bovenin rechts worden eveneens 4 lege kaartvakken gereserveerd voor de afleg stapels.
 4. Alle speelkaarten liggen met de waardekant zichtbaar.

Freecell

Hoe Freecell Solitaire Spelen

Om te winnen moet de speler de aflegstapels (bovenin rechts) vervolledigen. De verplichte volgorde is beginnen met de Aas. Opvolgend én in dezelfde kaartsoort moeten de vier reeksen af gemaakt worden tot aan de Koning.

Freecell Spelregels

 • De kaarten in den tableau moeten aflopend en afwisselend van kleur verplaatst worden. Bij aanvang van het spel moet blijven geschoven worden totdat de Aas vrij komt om als eerste kaart in de aflegstapel te leggen.
 • Indien er geen opties meer zijn om de kaarten van het tableau aan te sluiten bij de aflegstapels, kunnen kaarten tijdelijk opgeslagen worden in de Freecell vakken.
 • Ook indien er wel opties zijn om aan te sluiten, kunnen kaarten tijdelijk worden verplaatst naar de Freecell vakken.
 • Indien een kolom op is bij het tableau kan een kaart uit een andere kolom gebruikt worden om een nieuwe kolom te maken.
 • Essayeer zoveel mogelijk lege vlakken te maken dus kolommen weg te spelen. De lege cellen kunnen weer gebruikt worden om kaarten van het speelveld al dan niet tijdelijk kwijt te kunnen.
 • Probeer zoveel mogelijk Supermoves te doen. Lees hieronder verder wat dit inhoudt.
 • Op het tableau kunnen meerdere opvolgende kaarten tegelijkertijd verschoven worden.
 • Kaarten kunnen op geen enkele manier gestapeld worden in de 4 lege free cells kaartvlakken. Deze dienen enkel als tijdelijke opslag.
 • Jokers doen niet mee in het basis Freecell spel.

Freecell Supermove

Een reeks opeenvolgende kaarten die verplaatst wordt naar een andere bestemmingsstapel waardoor de reeks compleet is, noemt een Supermove of een Powermove. De bestemmingsstapel naar dewelke “superverplaatst” is, kan niet leeg zijn.

Freecell met de kaarten

Freecell is een simpele Patience variant maar toch heel moelijk te spelen met echte kaarten. De ontwikkelaar heeft bijvoorbeeld een “ga terug” knop (Undo button) voorzien waardoor de speler altijd een stap terug kan. Helaas is dat bij Freecell in het echt haast niet te doen. Indien er op de computer geen lege kaarten meer gespeeld kunnen worden, dan ruimt het spel alles zelf op. In het echt, moet de speler zelf alles opruimen, kaarten shuffelen en het speelveld opnieuw klaarzetten.

Freecell Strategie

 • Als een kolom in de tableua leeg is, mag een nieuwe kaart worden gelegd. Probeer er voor te zorgen dat de nieuwe kolom hier in het speelveld begint met een Koning.
 • De Azen kunnen best als eerste vrijgespeeld worden om naar de aflegstapels te verschuiven. Neem in het begin extra tijd om niet alleen de azen maar ook de tweeën en drieën te bekijken.
 • Probeer minimaal 2 zetten vooruit te denken als het gaat om het verplaatsen van een kaart naar een lege cel. Deze lege cel is namelijk slecht een tijdelijke opslagplaats: die moet terug leeg.

Freecell Big Spelen

Oudere mensen die moeite hebben met zicht, kunnen extra grote kaarten bestellen om Freecell te spelen. Hiermee kan gekozen worden voor extra grote speelkaarten waardoor de bedrukking op de kaarten ook groter wordt. Hoewel dit veel wordt gedaan voor andere kaartspellen, is het bij Freecell niet handig. Daarom wordt er vaker gekozen voor dezelfde afmeting speelkaarten maar met grotere opdruk. Dit heet Freecell Big en is ook online te spelen.

Freecell Spelen Windows

Freecell Solitaire spelen kan op verschillende apparaten. De spelvarianten voor de desktopcomputers worden aaangeduid als de Freecell Windows spellen. Spelers die zoeken naar Freecell kunnen best hun zoek combineren met het apparaat waarop ze willen spelen. Enkele voorbeelden:

 • Windows Freecell (Freecell Windows 7, Freecell Windows 10, …)
 • Freecell Ipad
 • GSM Freecell
 • Apple Freecell
 • Android Freecell

Let hier goed op: de betaalde Windows download spellen horen een helpdesk, gratis updates en een registratie sleutel te hebben. Bestellingen horen afgehandeld te worden via de mail.

Freecell Flash Gratuit en Ligne

Voor onze Franstalige landgenoten is Freecell Flash gratuit en ligne de beste manier om een gratis Flash versie van Freecell te vinden. Met de hedendaagse ontwikkelingen komen er helaas niet meer zo heel veel Flash versies van Freecell bij. Bijgevolg zijn de live Patience spellen die rechtstreeks gespeeld kunnen worden vanaf de Ipad zijn veel populairder. Evenmin behoeven ze Flash.

Freecell 2

Freecell 2 kennen we ook onder de naam Doubledeck Freecell. Zoals de naam al doet vermoeden wordt dit spel gespeeld met de pakskes kaarten in plaats van 1. Daarmee is dan ook de fabel uit de wereld gehaald dat Freecell 2 wijst op Freecell 2 spelers.

Wist je dat

 • bij sommige Freecell spellen op de computer of de GSM sommige zetten automatisch gebeuren? Bijvoorbeeld het verplaatsen van de Aas naar de aflegstapel.
 • Freecell is uitgevonden door een student? Paul Alfille, die het ontwikkelde, schreef het tijdens zijn studie aan de universiteit van Illinois.
 • Freecell erg veel lijkt op Baker’s Game Solitaire? Het enige verschil is dat bij Freecell de kaartenreeksen worden opgebouwd uit afwisselend rood en zwart. Daarentegen zijn de reeksen bij Baker’s Game opgebouwd uit dezelfde kleur.