Mahjong


Mahjong

Mahjong is volgens de geschiedenisboeken afgekeken door de zouthandelaren in die tijd in Yangzhou (Jiangu). Ze zouden het als gokspel hebben afgekeken van het Taiping Leger (1851-1865) en op die wijze verspreid richting de havenstad Ningbo in de Zhejiang Provincie. Van daaruit verspreidde de populariteit zich eerst naar het Zuiden van China en vervolgens naar de rest van China.

In de jaren 1920s was er veel Chinese zeelui die hun geluk gingen beproeven in het Amerika en Europa. Op deze wijze werd Mahjong ook verspreid buiten China. De inburgering ging heel snel. All in 1926 werd er in Parijs al nagetafeld met Mahjong zoals ook de traditie het bij de Chinese bevolking nu nog steeds voorschrijft.


Mahjong geschiedenis
Bron: L’Avenir d’Arcachon : organe des intérêts politiques, industriels et maritimes de la contrée [“puis” Journal des intérêts balnéaires, industriels et maritimes de la contrée. Organe spécial d’ostréiculture] 29/9/1926

Mahjong China
Het spel was tegen die tijd zelfs in eigen land zó populair dat er in 1926 een Mahjong verbod werd uitgeroepen door de Chinese Minister van Onderwijs. Bron: Les Nouvelles (Alger), 24/12/1926

Mahjong Spel

De Mahjong spellen in die tijd waren gemaakt van ivoor en bestond uit 144 Mahjongstenen en een Mahjongtafel.


Mahjong Vogue
Bron: Vogue, 1/1/1924

Speelveld Mahjong

Bij elk Mahjong Spel zitten 2 dobbelstenen waarmee elke speler een windstreek krijgt toegedeeld waarmee ieder zijn plaats is toegewezen. De Oostenwind is de beste windstreek. De speler die het hoogste gooit, krijgt het Oosten toegwezen en mag beginnen met het uiteindelijke spel. Zodra de 4 spelers hun plaats kennen, maken ze met de Mahjongstenen ieder een muur bestaande uit dubbele rij van 18 lang en 2 hoog.

Alle vier de rijen worden vervolgens in een vierkant geplaatst. Dit vierkant symboliseert het “Het Hemelse Rijk” omringd door “De Grote Muur van China” Mahjong SpelregelsMahjong wordt al zo lang als sinds mensenheugenis gespeeld met 4 spelers waarbij spelregels in de basis nog steeds hetzelfde als nu.

  • Elke speler krijgt bij aanvang van een potje 13 stenen of kaarten. Deze worden verdeeld nadat het vierkant klaar is. Er zijn door de jaren heen net zoveel Mahjong Variaties als Chinese Dialecten ontwikkeld. Hoewel het gros van de regels altijd hetzelfde is, varieert met name het delen van de stenen ofschoon de Windstreek hier toch steeds centraal staat.
  • Vervolgens moeten er combinaties gemaakt worden waarbij tegelijkertijd overbodige stenen moeten worden weggespeeld.
  • De winnaar is degene die er al eerste in slaagt om met zijn 13 mahjongstenen combinaties te vormen via de regels. Het gaat hier hoofdzakelijk om three of a kind combinaties, bestaande uit 3 dezelfde mahjongstenen of 3 opeenvolgende stenen.

Echte Mahjong Leren Spelen

Hoewel het niet moeilijk is, vergt echte Mahjong leren spelen inzicht in strategie en doorzettingsvermogen. Net zoals Chinees de meest gesproken taal ter wereld is, zal echte Mahjong ongetwijfeld het meest gespeelde gokspel ter wereld zijn. Afhankelijk van de Mahjong variant, kan er ook echt veel gewonnen worden met een relatief kleine inzet.

Mahjongspel Kopen

In de hoogtij dagen ( tussen 1920 en 1930) genoot het vreemde en exotische Mahjong veel bewondering bij de beau monde. Bijgevolg was het spel enkel voor de bovengemiddelde inkomens. Hier werd flink uitgepakt met bloedmooie handgemaakte Mahjongstenen in mooie met leer afgewerkte koffers. En met custom made Mahjong tafels.

De goedkope varianten en zelfs Mahjong speelkaarten spellen lieten daarna niet lang op zich wachten. Zelfs in speelkaarten vorm blijft het spel een mooie gratieuze afspiegeling van de Chinese cultuur doorspekt met poëzie en ingenieusiteit. Op Patience.be kan iedereen gratis spelen.

Synoniemen Mahjong

  • 1922: In Pung chow, the game of a hundred intelligences; also knows as mah-diao, mah-jougg, mah-cheuk, mah-juck and pe-ling, vertelt Harr, Lew Lysle over Pung chow het echte Mahjongspel.
  • 1923: Sparrow: the Chinese game called ma-ch’iau;a descriptive and explanatory story, Ly Yu Sang maakt een duidelijke vergelijking tussen tussen het spel Sparrow en Mahjong.

Wist je dat

  • De digitale versie van dit spel eigenlijk niks te maken heeft met de regels van het echte spel? Lees hier alles over
  • In Parijs anno jaren 1920 een Mahjongspel tussen de 650 Franse Frank en 2000 Franse Frank kostte? Prijs was afhankelijk van de maak: uit bot of uit ivoor.
  • Het Correctionele Tribunaal van Versailles bepaald heeft in 1932 dat echte Mahjong geen gokspel was? Aanleiding was een aanklacht tegen een restauranthouder van Chinese afkomst voor het uitbaten van een kansspelinrichting waar Mahjong werd gespeeld. De bevinding was dat de factor intelligentie domineerde en onontbeerlijk is om de juiste combinaties te verkrijgen. Dus geen gokspel maar een braintrainer 🙂

Bron: Le Petit Parisien, 9/04/1932

De uitspraak van het Hof :

« Attendu que le jeu de mahjong se compose de 144 pièces d’ivoire en forme de dominos, parmi lesquelles chaque joueur puise à son tour, en vue de réussir de nombreuses combinaisons, séquences, relans, carrés ou paires». Attendu que le joueur heureux ne peut réaliser le bénéfice de sa chance que s’il sait la préparer et en retenir les avantages que la joueur moins favorisé par le sort peut encore viser, tout au moins, de faire coup nul, en refusant à propos de se dessaisir des pièces qui lui apparaissent comme convoitées par ses adversaires qu’il résulte de cet exposé que le mahjong est un jeu dans lequel les combinaisons de l’intelligence dirigent la chance et prédominent suffisamment sur elle pourqu’il ne puisse être considéré comme un jeu de hasard tombant sous le coup de l’article 410 du code pénal. Pour ces motifs acquitte le pré-venu. »