Patience Spel Geschiedenis

Volgens de geschiedenisboeken zijn er twee soorten Patience spellen doorheen de tijd:

  • Patience Spel met knikkers of pinnen: Dit verwijst naar het Patience Bordspel
  • Patience Spel met speelkaarten

Als we terug de geschiedenis induiken, wordt enerzijds duidelijk dat het Patience Bordspel als eerste bestond. Anderzijds is origine van het kaartspel Patience is een veelbesproken onderwerp van onderzoek. Volgens de geschriften bestonden de beide spellen naast elkaar rond de jaren 1900.

Mahjong Solitaire Spelen

Van alle Patience spellen is Mahjong het enige dat niet met gewone gewone kaarten wordt gespeeld maar Chinese Kaarten die afstammen uit de Qing Dynastie. De kaarten zijn bijzonder omdat ze in zowel als Mahjong kaarten zijn te verkrijgen en ook als Mahjongstenen. Mahjong Solitaire Spelen is daarom meer een behendigheidsspel in de categorie puzzelspellen. Ook al omdat de kaartwaarden niet van toepassing zijn zoals bij de klassieke Patience spellen.

Patience Spel met de knikkers

De allereerste melding van het Patiencespel met knikkers zou dateren van rond het begin van onze jaartelling. Latijnse filosoof en dichter Ovidius (43 v.Chr. – 28 of 29 n.Chr.) beschreef een spel dat sindsdien bekend was as Solitaire met balletjes:

“Men heeft enkele balletjes tot zijn beschikking op een tafel die uit uitgeholde holtes bestaat. Om een ​​bal te kunnen bewegen, men moet er één van verwijderen.

Dit Bord Patience spel is eveneens gekend als Peg Solitaire, Solo Noble en Brainvita. Eén van de eerste afbeeldingen is een gravure van Anne de Rohan-Chabot, prinses van Soubise, met de puzzel van haar kant aan het Hof van Lodewijk XIV gedateerd 1697.

Eveneens in 1697 wordt in het tijdschrift Mercure Galant een uitbundige beschrijving gedaan van het Solitaire Bordspel dat op dat moment serieus in de mode is. Het doel van het spel is het hele bord – dus het speelveld – leegspelen.

In 1900 vinden we nog steeds een referentie naar het Patiencespel bordspel. Deze keer in het boek Besieged by the Boers; a diary of life and events in Kimberley during the siege by Ashe, E. Oliver, (Evelyn Oliver)” The latter are about the size of ordinary marbles and are not loose, but lie in holes in cast-iron discs, like marbles on a solitaire board. “

Patience Spel met de kaarten

Volgens The world almanac book of inventions by Giscard d’Estaing, Valérie-Anne verscheen het Patiencespel als Solitaire kaartsspel in de 17de eeuw uitgevonden. Er wordt vermelding gemaakt van een man genaamd Pelisson, die gevangen werd gehouden door Lodewijk XIV. Tegelijkertijd wordt er vermelding gemaakt dat het Patiencespel met de kaarten is uitgevonden door een wiskundige in die tijd die probeerde de verveling van het reizen met postkoets te verminderen.

Patiencespel met de kaarten of met de knikkers?

In het boek uit 1844 Voyages en zigzag, ou, Excursions d’un pensionnat en vacances dans les cantons suisses et sur le revers italien des Alpes door Topffer, Rodolphe, 1799-1846 wordt een solitaire spel beschreven. Op zijn minst onduidelijk is of het gaat om het Patiencespel met de kaarten of het Bordspel Patience:

Patience Spel 1844

De gelijkenissen tussen beide spellen is dat ze beide voor 1 persoon zijn en dat bij beide Patiencespellen het de bedoeling is om het speelveld leeg te spelen. Patience Spel voor Geld Op moment van schrijven hebben we noch voor het bordspel noch voor het kaartspel bewijzen gevonden van gokspel varianten voor de eeuwwisseling. De eerste echte aawijzing voor het Kaartspel Patience als gokspel dateert van eind jaren 1800 begin jaren 1900 tijdens de GoldRush.