Pyramid Solitaire Spel

Pyramid Solitaire is een Patience Spel dat enorm populair is onder de Patience liefhebbers. Vooral de varianten Pyramid Solitaire duel, Pyramid Solitaire Egypt, Pyramid Solitaire Ancient Egypt en Pyramid Solitaire Express. Lees hier de uitleg van het basisspel en de genoemde spelvarianten.

Speelveld

 1. Neem een pak speelkaarten,
 2. Maak een Pyramide van 7 rijen.
 3. Begin bovenaan met 1 kaart voor de eerste rij, twee kaarten voor de tweede rij en zo verder tot en met de 7de rij met 7 kaarten. In totaal vormen 28 kaarten de Pyramide.

Voor het gemak noemen we deze kaarten de Pyramide Kaarten. De rest van de kaarten die overblijven nadat de Pyramide klaar is, wordt de voorraadstapel. Die mag onder de Pyramide gelegd, ongeveer in het midden. Naast de voorraadstapel komt tijdens het spelen de aflegstapel. (Indien er geen paartjes meer kunnen worden gemaakt, mag 1 kaart van de voorraadstapel naar de aflegstapel verplaatst.) Als alles is klaargezet zoals beschreven is de tableau klaar en kan de speler aan de gang.Hoe Spelen

Het doel van het spel is alle paartjes te vinden die opgeteld 13 zijn. Als alle setjes gevonden zijn, dan is de Pyramide weg en de rest van de stapels leeg. Zowel de Pyramide kaarten als de voorraadkaarten en de aflegkaarten moeten mee doen om uit te kunnen geraken.

Spelregels Pyramid Spel

 • Elke kaart die los ligt (niet bedekt door een andere) kan gebruikt worden om met nog 1 andere kaart een paar van 13 te vormen.
 • Er hoeft niet gelet te worden op de Kaartsoort: een harten 9 met een ruiten 4 is een paartje van 13.
 • Waarde kaarten: De Koning is al 13 en mag daarom als enkele kaart weggelegd worden. Ten eerste kan De Dame kan enkel in combinatie met de Aas. Ten tweede kan de Boer kan enkel samen de twee. Tot slot kan de rest van de kaarten heeft de waarde van de kaart zelf:
  • Aas = 1
  • Boer = 11
  • Dame = 12
  • Koning = 13
 • Zowel de kaarten van de Pyramide als van de voorraad- en aflegstapel kunnen gecombineerd worden. Als er geen mogelijkheden meer zijn mag een kaart van de voorraadstapel naar de aflegstapel worden gelegd.
 • Per spel kan de spelers slechts 3 keer de voorraadstapel opmaken. De voorraadstapel is op als alle kaarten ervan naar de aflegstapel zijn verplaatst of gebruikt zijn om een paartje van 13 te maken.
 • In het basis spel is er geen Joker. Uiteraard zijn er wel varianten waar er wel Jokers worden gebruikt.

Pyramid Solitaire met de Kaarten

Hoewel er tegenwoordig heel veel Patiencespellen zijn die niet met echte kaarten gespeeld kunnen worden, kan men Pyramid solitaire wél spelen met de echte kaarten. Maar het is wel wat moeilijker. Gewoon omdat de computer aangeeft wanneer een kaart niet gespeeld kan worden. Met echte kaarten gaat dat natuurlijk niet.

Strategie

 • Sommige spelers raden aan goed het speelveld te bestuderen. Als bijvoorbeeld alle vieren al in de Pyramide liggen onder de 5, dan is het zo goed als onmogelijk om te kunnen winnen.
 • Als er al bijvoorbeeld 3 Azen liggen in de Pyramide, dan is het aan te raden om de vierde aas zo lag mogelijk niet te spelen. Dus eerst zorgen dat de andere zijn gespeeld. Anders zou het zomaar kunnen dat het spel niet uitgeraakt.

Pyramid Solitaire 2

Het basisspel heeft 1 aflegstapel dus 1 kaart die gedraaid kan worden per turn. Pyramid Solitaire 2 is de spelvariant waar er 2 aflegstapels zijn, dus 2 kaarten per turn van de voorraadstapel. De meest bekende 3 card varianten zijn Egypt Solitaire of Ancient Egypt Patience varianten waarover u alles hier kan lezen. Bij de 3 kaart varianten worden er 3 kaarten gedeald per turn van de voorraadstapel.

Pyramid Solitaire Download

Verschillende spelaanbieders bieden verschillende Pyramid Solitaire spellen aan. De meest gespeelde is de online variant. Daarna komt de Pyramid Solitaire Download als tweede populairste. Tegenwoordig worden kunnen solitaire spellen gedownload worden als App.

Pyramid Solitaire Type Spellen

 • Pyramid Solitaire Egypt en Pyramid Solitaire Ancient Egypt

Deze spellen zijn een mooi voorbeeld van een online Patience spellen die nooit bestaan zou hebben zonder de komst van het internet. In beide spellen wordt de speler getrakteerd op een mooie spelbeleving die zich situeert in Egypte met de zon, Farao’s en Pyramides.

 1. Pyramid Solitaire Ancient Egypt wordt gespeeld volgens dezelfde regels en speelveld als het klassieke spel. Het enige verschil is dat er 2 voorraadstapels zijn in plaats van 1. Lees hier alle details en spelregels.
 2. Pyramid Solitair Egypt is een online patience spel met levels. Daarnaast heeft het een eigen tableau. Bij Pyramid Classic liggen alle kaarten met de waarde zichtbaar terwijl dat bij Pyramid Solitair Egypt niet het geval is. Eveneens een interessant detail is dat dit spel met Jokers wordt gespeeld. De Joker vertegenwoordigt elke waarde.
 • Pyramid Solitaire Duel

Het grootste verschil met de gewone PS is dat het een multipayer game is dat gespeeld wordt met 2 spelers. In tegenstelling tot het gewone Pyramid spel zijn er bij Pyramid Duel drie Pyramides in plaats van één. Elk van de 3 Pyramides heeft dezelfde opbouw maar het speelveld is al klaar als de vierde rij ligt.

De onderste rij heeft in totaal 10 kaarten verdeeld over 3 Pyramides. In totaal dus ook 28 kaarten in het speelveld. De stapel wordt door beide spelers gebruikt en bestaat net zoals bij de klassieke versie uit de 24 kaarten die overblijven. Je speelt om ter snelst, en degene die het eerst het bord heeft leeg gespeeld, wint. Maar men kan ook winnen door zoveel mogelijk paartjes te hebben verzameld.

Bij de meeste online spellen wordt de resterende tijd van de verliezende tegenstander teruggebracht naar 30 seconden. Daarnaast is er ook nog een andere puntentelling van toepassing. Bij deze patience versie krijgt de speler extra punten voor het wegspelen van de kaarten aan de top van de Pyramides. Vaak is het 50 punten voor de eerste, 100 punten voor de tweede en 200 voor de derde.

 • Pyramid Solitaire Beach

In de Beach Resort Serie mag de Pyramid Solitaire Beach Resort niet ontbreken. Ook dit is een online Patiencespel met levels. Klik hier om alles te lezen over Pyramid Solitaire Beach Resort Spelregels en Pyramid Solitaire Beach Resort Strategie.