TriPeaks Solitaire

Tripeaks Solitaire is van de hand van Robert Hogue die in 1989 TriPeaks introduceerde op de computer. Mr Hogue is gekend als één van de meest accurate onderzoekers naar de winkansen van de originele Patience. Met de uitkomsten en berekeningen in zijn achterhoofd, heeft hij vervolgens met Tripeaks een voor die tijd geheel nieuwe spelbeleving voor Patience gecreëerd. Lees hier alles over TriPeaks Solitaire en de spelvarianten ervan.

Speelveld TriPeaks Solitaire

Er zijn twee opties om Tripeaks te spelen: met de speelzijde van de kaarten zichtbaar en met de kaarten omgedraaid. Bij TriPeaks met de kaarten zichtbaar, zijn echt alle kaarten in de pyramides zichtbaar. Indien er wordt gekozen om met de speelzijde gesloten de spelen, dan is enkel de onderste rij kaarten zichtbaar bij aanvang. Inzake spelstrategie is er hier een groot verschil uiteraard.

 1. Neem 1 stok kaarten.
 2. Bouw drie driehoeken van ieder 6 kaarten naast elkaar. De zes speelkaarten moeten per driehoek als volgt worden gelegd: bovenin 1 kaart, de rij eronder 2 kaarten en de 3 de rij 3 kaarten. Het resultaat is 3 pyramides naast elkaar.
 3. Om de drie pieken af te maken moet enkel nog de onderste rij worden gelegd, 10 kaarten van links naar rechts. De 4de kaart is tegelijkertijd de laatste van de eerste piek en de eerste van de tweede piek. De 8 ste kaart is de laatste kaart van de tweede piek en tegelijkertijd de eerste kaart van de 3 de piek of pyramide. In totaal liggen nu 28 kaarten op het speelveld.
 4. Afhankelijk van de spelvariant Tripeaks Solitaire moeten alle kaarten met speelzijde zichtbaar of enkel de laaste rij met speelzijde zichtbaar. De speelkaarten moeten sowieso allemaal overlappend aangesloten worden.
 5. Onderaan de pyramides wordt links de rest van de kaarten gelegd als voorraadstapel of talon die naar rechts opengedraaid kan worden.

Tripeaks met de kaarten

Zoals u hierboven leest is het an sich goed mogelijk met Tripeaks Solitaire met de echte kaarten te spelen. Maar Tri Peaks Online is veel gebruiksvriendelijker: het speelveld opzetten, shuffelen enz. wordt allemaal alvast gedaan. En het neemt geen plaats in: de tafel hoeft bijvoorbeeld niet afgeruimd te worden voor het in het midden van een potje. Bij TriPeaks Online zijn veel meer keuze opties.

Doel van het Spel

Het doel van Tripeaks is alle kaarten in de Tri Peaks weg te spelen. In tegenstelling tot andere Patiences hoeven hier geen reeksen van Aas naar Koning of andersom te worden gemaakt zoals bij de meeste Patience spellen. De bedoeling is ofwel oplopend of aflopend te volgen op de gebrande kaart van de voorraadstapel. De kaarten die volgen op de gebrande kaart is de afvalstapel. Als het spel afgelopen is, dan is de voorraadstapel leeg, de pyramides zijn leeg en is er enkel de afvalstapel over.

Hoe Tripeaks Solitaire Spelen

In het bovenste voorbeeld met de gesloten kaarten ligt de zicht op de afvalstapel. In de Pyramides ligt een harten 7 die zou kunnen gespeeld worden als opvolgend. Maar tegelijkertijd zou de speler ook voor de harten 5 kunnen gaan. Aangezien er geen 4 of 8 met de speelzijde naar boven liggen, zal bij de volgende beurt sowieso van de voorraadstapel gedeeld moeten worden. Om kaarten naar de afvalstapel te verplaatsen moet er enkel geklikt worden op de muis van de computer. Afhankelijk van de instellingen kan het ook zijn dat een dubbelklik nodig is.

Spelregels Tri Peaks

 • De speler moet oplopend of aflopend volgen op de gebrande kaart van de voorraadstapel.
 • Zowel kaarten van de voorraadstapel als van de drie pieken doen mee.
 • Men hoeft geen rekening te houden met kaartsoort of kleur, enkel de nummering moet opvolgen.
 • De Aas heeft een dubbele waarde. Deze kan als nummer 1 gebruikt worden of als laatste kaart volgend op de Koning.
 • Bij de online TriPeaks wordt er vaak met punten of zelfs coins gespeeld. Hier levert de tijdsbonus vaak de meeste winst op.
 • Sommige Tri Peaks Patience spellen worden met jokers gespeeld.
 • Bij sommige online varianten heeft de speler recht op een aantal undo’s. Een aantal keer dat een zet ongedaan kan worden gemaakt.

TriPeaks Solitaire Punten

 • Kaart verplaatsen naar de Afvalstapel
 • 1 van de drie Peaks leegspelen
 • Bonus voor elke kaart die overblijft in de voorraadstapel
 • Tijdbonus: strafpunten voor elke verstreken seconde
 • Strafpunten voor elke gebruikte Undo
 • Voltooiingsbonus wanneer het spel is uitgespeeld. Alle drie de pieken moeten dan afgebroken zijn.

Meest Populaire Tripeaks Spellen

 • Tripeaks Solitaire Beach Resort : Dit Patiencespel is zeer geliefde een online TriPeaks. Bij het thema van dit spel draait alles om het strand en de zon opgeluisterd door een sfeervol strandgeluidje. Klik hier om alles te lezen over TriPeak Solitaire Beach Resort.
 • Tripeaks Solitaire Garden: Het thema van TriPeaks Solitaire Garden bestaat uit planten, bloemen, bomen, …. Dit online Patiencespel is een spel waar levels moeten worden vrijgespeeld om punten te verdienen. Het speelveld is iedere level anders. Lees hier alles over Tripeaks Solitaire Garden.

Wist je dat

 • Tripeaks Solitaire is ook gekend als Magic Towers Solitaire, Three Peaks, Triple Peaks en Tri Tower Patience, TriTowers, Three Peaks of Pyramid Solitaire?
 • bij de online varianten vaak levels te behalen zijn?
 • er multiplayer Tripeaks spellen en leaderboards zijn? De bekendste zijn Mystic Journey Tri Peaks Solitaire en Solitaire Tripeaks. Mystic Journey is onder andere beschikbaar via Steam voor Windows PC’s. Solitaire Tripeaks is een instant game dat gedownload kan worden via een app. De app is beschikbaar op Kindle Fire, in de Appstore en op Google Play. Deze Patience variant heeft in tegenstelling tot de meeste andere varianten niet alleen meerdere levels maar ook missies die moeten uitgevoerd worden. Coins of munten zijn een basisonderdeel van deze Patience. Solitaire Tripeaks wordt gespeeld met virtuele buren met als bedoeling elkaar vooruit te helpen. Op internet zijn er hele communities met volgers.